Babanın Doğumda Rolü
Hekim olarak baba adayının, annenin doğum yolculuğunda onun yanında olması ve bu süreçte anneyi desteklemesi gerektiğine inanıyorum.
Meslek hayatımda gördüğüm;
Pek çok baba adayı eşleriyle doğuma girmek isterken, doğumda ne yapacaklarını bilmemektedir.
Baba adayı doğum yolculuğunun tüm süreçlerinde, ya da bir kısmında eşinin yanında olabilir buna çiftler birlikte karar vermelidir.
Oysaki baba doğumda olmayı istiyor ama cesaret edemiyorsa, doğum ekibi tarafından desteklenmeli ve korkularından arındırılmalıdır.
Düşünsenize eşinizle sevgi ile birlikte yapmaya karar verdiğiniz bebeği, neden birlikte karşılamayasınız? Anne adayı eşinin yanında olması ile kendini çok daha fazla güvende hisseder.
BABA DOĞUMDA NE YAPMALIDIR
- Baba zihinsel ve bedensel olarak eşinin yanında olmalıdır.
- Doğumda kasılmalara dayanamayan annenin, kurtarıcılığına soyunmamalıdır.
- Eşinizin elini tutmak, saçlarını okşamak, belki sırtına ufak masajlar yapmak. Eminim eşinize yanında olduğunuzu, onu anladığınızı, ona destek olmak istediğinizi ve onu sevdiğinizi hissettirmek iyi gelecektir.
- Doğum odasının sessizliğini ve mahremiyetini sağlayabilir.
- Baba doğum odasının koruyucusu olabilir. Ortamın ısısını, ışığını, müziğini, konforunu artırabilir. Telefonları sessizde tutup gereksiz uyarıları engelleyebilir. Odaya girmek isteyen ziyaretçilere defans olabilir.
- Eşinin doğum yolculuğu sırasında unuttuğu suyunu içmesi ve bir şeyler atıştırması konusunda ona yardımcı olabilir. Bunları ısrarcı olmadan sevgiyle ve şefkatle yapmalıdır.
- Doğum sürecinde eşinin yataktaki dönüşleri esnasında, ayağa kalktığında, yürüyüş yapmasında, duşa girmesinde, hareketler yaparken pozisyonlarında destek olabilir.
- Anneye nefes, gevşeme, odaklanma konusunda sonsuz destek sağlayabilir.
- Anneye doğum yolculuğunda kendi gücünü hissettirmeli ve bebeği ile aralarındaki bağı hatırlatmalı, bebeğiyle konuşmalı ve annenin özgüvenine destek olmalıdır.
- Doğum odasında baba fotoğrafçılık yapmamalıdır. İşte orada anı yaşamadığı için anne ile bebek arasında oluşan sevgi köprüsünden baba geçemeyebilir. İleride bu bağı bebeği ve eşiyle oluştururken zorlanabilir.
- Baba doğumda sakin kalabilmelidir.
Anne babanın yüzüne baktığında, korkan, endişeli, gergin bir eş yerine kendi korkularını ve paniğini yatıştırabilen sakin dingin ve huzurlu, her şeyin yolunda gittiğini hissettiren bir eş bulabilmelidir.
- Ikınmalara çeyrek kala annelerin çoğu doğumdan korkar ve panik olur. İşte baba orada sakinliğini koruyabilmeli ve eşinin özgüvenini artırmalı ve yapabilme gücünü hissettirmelidir.
- Babalar doğumda duygusal, romantik, sevecen ve huzur içeren kelimeleri tercih etmelidir. Doğumun dili sevgidir. Maça giden bir baba performansı sergilememelidir.
- Doğumda kadını asla ve asla yargılamamak gerekir. Tüm ekibin bu süreçte buna çok dikkat etmesi gerekir.
Doğum bir başarı arenası değildir. Bebeğinizin doğum yolculuğu onun kararıdır. Saygı duymak gerekir. Doğum bir sonuç değil, bir süreçtir. Siz bu süreçte eşinizin yanında olun. Varlığınızı hissettirin ve anın akışı yaşayın.