Doğum

GENİTAL VARİS NEDİR?

Gebe kadın, bedeninde daha önce yaşamadığı anatomik ve fizyolojik birtakım değişimler yaşar. Bunların başında varis problemleri gelir. Gebelikte varis oluşmasının birçok sebebi vardır. Bu durum genetik yapıyla da ilişkili olabileceği gibi, gebelik sürecine özgü bazı komplikasyonlar sonucunda da ortaya çıkabilir.

Genital bölge varisi dediğimizde vulvar varisler, genital organın tam üzerinde veya vulvada tek ya da çift taraflı görülen varislerdir. Genellikle kadınların 2. gebeliklerinde ve 6. aylarından sonra görülür. Doğum sonrası ilk ayda kaybolur. Kaybolmayanlar ya da doktor kontrolü sonrasında tedaviye uygun görülen varisler kırk çıktıktan sonra tedaviye alınırlar.

Genital Varis Neden Olur

Gebelikte genital varis oluşumu artar. Hormonların artması damar duvarında genişlemeye ve kan akımında yavaşlamaya sebep olur.  Damar duvarındaki kas ve bağ dokusunun direnci azalır. Buda varis oluşumunu tetikler

Gebelikteki varisin ortaya çıkmasındaki en önemli faktörlerden biri, vücutta bebeğin gelişmesi için kan hacmi seviyesinin yükselmesidir. Bu durum damardaki kan miktarını artırırken damar yatağında da birikime yol açar. Gebelikte alınan kilolarda bunu tetikler. Gebelikte vücuttaki damarlar yaklaşık olarak %20 oranında daha fazla kan taşımak zorundadır. Bu da fazladan 1 litre daha kan demektir.

Bebeğin varlığı ile rahim büyür, çevre dokuya ve damarlara bası yaparak bacaklardan dönen kanın akışını bozar.  Böylece kan geriye doğru birikir ve bu durum kanın damar içinde göllenmesine neden olur. Dışarıdan mor ve mavimsi damar yumakları görülebilir.

Doğumdan sonra hem bebeğin yaptığı basıncın ortadan kalkması, hem de hormon seviyelerinin normale dönüşü ile varislerin çoğu kaybolur.

Genital varislerin bir diğer sebebi de pelvik konjesyondur.  Özellikle pelvik bölgede ve karın alt bölgesinde, leğen kemiği içerisinde ve kadınlık organları çevresindeki damarlarda venöz yetmezlik olur. Kadınlarda pelvik bölgede kronik ağrıya neden olurken toplumun yaklaşık %30’unda görülür.

Bu içeriğide okudular:  Aktif Doğum

Bu damarlardaki venöz yetmezlik sonucu, normalde akciğere doğru akması gereken venöz kan, kadınlarda yumurtalık, vajina bölgesinde birikir ve bu bölgede varislere neden olur. Bu varisler, daha sonra kasık iç bölgesinden bacağa uzanırlar ve ayaklara kadar inebilirler.

Özellikle de ailesinde varis problemi yaşayan kişilerin olması veya genetik olarak vücut bağ yapısının esnekliğinin normalin üstünde yer alması görülme riskini arttırır

Genital varisler nasıl belirti verir?

Gebelikte genital varis belirtileri her gebe için farklı olabilir. İlk etapta ciddi belirtiler gösterip şikâyete neden olmasalar da, hamilelik ilerledikçe varisli damarlar daha belirgin ve ağrı verici olurlar.

Vajinal varis ağrı yapar mı?

Kasıklarda ve genital bölgede, hafif ya da artan bir ağrı, kasıklarda sancı, vulvadaki variköz venlerde genişleme, şişme, renk değişimi gözlenebilir.

Bu durum sadece bir estetik sorunu değil, varisler içinde pıhtılaşma yaşanıldığında bacaklarda yürümek zorlaşabilir. Vulvada bir bası hissi, ağrı, kaşıntı ve bazen de kanama olabilir. Dokunulduğunda ele gelen bir kitle hissedilebilir. Bu durumda muhakkak doktorunuza başvurun. Varisin içindeki kan pıhtılaşmış ve tromboze olmuş olabilir. Cinsel birleşme sırasında ağrı, kanama yapabilir.

Genital bölgede oluşan bu varisler kadınlarda fiziksel problemlere yol açabildiği gibi cinsel yaşamlarını etkilemesi ile psikolojik problemler yapabilir. Genellikle gebelikle birlikte bu tür şikâyetler ve bulgular çok hızlı ilerler.

Genital varis tanısı nasıl konur?

Genital varisler, ülkemizde sık rastlanan, ancak genellikle tanı konulamayan ve tedavisi de yetersiz uygulanan bir varis grubudur.

Gebelikteki tanıda en çok kullanılan yöntem renkli dopler ultrasonografidir.

Tedaviye rağmen tekrarlayan vakalarda pelvik konjesyon araştırılmalıdır.

Görüntüleme yöntemleri gebe olmayan kadınlarda daha detaylı kullanılabilir.

Vajinal varis doğumdan sonra geçer mi?

Gebelik döneminde başlayan varisler doğumdan sonra geçer mi? Doğumdan sonra alınan kilolar verilmeye başlayınca, vücut kendini toparlar ve varislerin çoğuda geçer.

Bu içeriğide okudular:  ENDOMETRİUM KANSERİ

Hamilelikte vulvar varislerin dışında bacaklarda gelişen varisler gebelik öncesi devrede yoksa fazla bir korkuya neden olmamalıdır. Bebeğin yaptığı basınç ve hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişen bu bozukluklar doğum sonrası her şey normale döndüğünde genelde geriler ve kaybolurlar.

Vajinal varis tedavisi

Gebelik sırasında, teşhis edilen vulvar varislerin tedavisi şikayetlere yönelik, gebelikte hastayı rahatlatma tedavisidir. Bu nedenle, hamilelere özel olarak tasarlanmış, basınçlı varis çorabı önerilir. Eğer kaşıntı varsa, alerji giderici, cildi nemlendiren lokal kremler uygulanabilir. Bacaklara yapılan lokal soğuk uygulamalar iyi gelebilir.

Gebelik esnasında oluşan genital varisler için, vulvar pedler ve sıkı külotlar giyilebilir.

Gebelikte vajinal varis egzersizleri nelerdir?

Fazla ayakta kalmayın, ayaklarınızı gün içinde yükseğe kaldırarak dinlendirin.  Spor yapmak ufak tempolu yürüyüşler ve sonrasında bacak elevasyonu venöz damarları güçlendirir.

Gebelikten önce var olan varisler, gebe kalmadan tedavi edilmelidir. Varis çorabı hem bacak, hem de genital varisi olanlarda iyi gelebilir.

Doğumdan sonraki ilk ayda kaybolmayan varisler artık sizin varislerinizdir ve tedaviye ihtiyaç olabilir.

VARİSİ OLANLAR DOĞUM YAPABİLİR Mİ?

Gebelikte varis normal doğuma engel mi? En çok hastalardan gelen sorularımızdan biridir?

Varis normal doğum için engel oluşturmaz

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Doktora Sor
Hemen Doktora Sor!
Merhaba,
Hemen doktorumuza soru sorabilirsiniz
Call Now Button0312 285 30 00