Perimenopoz Tedavisi
40-50 yaş arası bir kadın için hormonal açıdan oldukça zorlayıcı yıllardır.
Kadınların çoğunda fiziksel ve duygusal anlamda yıkıcı yıllar olabilir. Önlerinde yaşanacak yıllardaki hastalıkların temelleri bu dönemde atılır.
Estrojen hormonunun ve kadının kafası perimenapozal dönemde çok karışıktır.
Perimenopoz Nedir?
Premenapoz dönemi:
Kadının fertil olduğu, estrojen, progesteron ve testesteron hormonlarının normal seviyede olduğu dönemdir.
Perimenapoz dönemi
Yumurtalık kapasitesinin azaldığı henüz estrojen çok fazla düşüş göstermeden progesteron ve yumurtalıkların kapasitesinde azalma olduğu ovilasyonun tam oluşamadığı, yumurtanın çatlayamadığı, siklusun ikinci yarısında istediğimiz progesteron salınımının oluşamadığı dönemdir. Bu dönemin temel özelliği estrojen dominaslığı ve progesteron düşüşüdür. Burada hastanın öncesinde meme kanserine bir yatkınlığına varsa, ufak tefek oluşumlar varsa, bu durum meme kanserinin hızlı büyümesine ya da oluşumunun hızlanmasına zemin hazırlayabilir östrojen dominanslığı kişinin stresini artırabilir. Premenstrual sendromunda aşırı bir belirginleşme olabilir. Myomlar büyüyebilir. Tiroid nodülleri artabilir. Hachimato ya da otoimmüm hastalıkları derinleşebilir. Östrojen ve progesteron arasında dengesizliğin olduğu bu peri menepozal dönem bizim için çok önemlidir.
Postmenepozal Dönem
kadın gebe değilse 12 ay boyunca adet görmediyse adetten kesildiği güne menapoz denir . Bu dönemde estrojen hormonu iyice düşer ama progesteron tükenir.
Bugün sizlerle perimenapozal dönemi konuşacağız. İşte bu yaş aralığında ortaya çıkan sorunların temelinde estrojen ve progesteron hormonunun dengesizliği vardır. Menapoza girmeden önceki neredeyse on yılı alan bir süre perimenapozal dönemdir.
Perimenopoz Belirtileri Nelerdir ?
Perimenapozal dönemde vücut bize neler söylüyor. Bir kadın doğum uzmanı olarak kadını nasıl okumalı ve onu nasıl dinlemeliyiz.
40-55 yaşları arasında kadında gerek fizik, gerek ruhsal, ciddi hasar bırakan bu sorunların hormonal sistemde müthiş bir değişim yaşattığı geçiş dönemidir.
Adet aralarında sıklaşma, düzensiz adet kanamaları, adet miktarlarında uzama gibi sürekli değişken ve kontrolsüz adet kanamaları olur. Anovulatuar olan sikluslarda luteal faz kısalmıştır ve kadının progestron hormonu yerlerde sürünür. Bu dönemdeki inatçı ve uzun süren kanamalarda muhakkak organik kanama nedenleri ihmal edilmemeli ve biobsi alınmalıdır. Biobsi sonucuna göre doğal hormonlarla replasman tedavisi yapılmalıdır.
Kadın anlayamadığı bir şekilde kilo almaya başlar diyetler çözüm değildir. Göğüslerde gerginlik, daha önce yaşanmamış ya da var olan ama artan baş ağrıları, migren atakları, uyku sorunları, hafıza zayıflamaları, adet öncesi gerginlik sendromu, hipotiroidi, depresyon, ankisiete, mizaç değişimleri ortaya çıkar. Ödemler başlar, ellerde ayak bileklerinde şişmeler ve ağrılar, kemik erimeleri ufaktan belirti verir. En önemlisi de sinsice ilerleyen henüz meme ultrasonografi ve mammografi tetkiklerinde görülmeyen artan estrojen hormonunun meme kanseri fitilini ateşlemesidir.
Perimenopozda Ruhsal Çöküş Neden Olur?
Bu dönemde kadınlarda ruhsal bir çöküş başlar. Kayıp duygusu sorgulamalarını artırır. Yaşlanmayı reddeder, inkar mekanizması çalışır. Bilinç ve bilinç dışı bir sıkışmışlık yaşar.
Perimenopozda Hormonlar Neden Çıldırır?
İşte bu dönemde kadınların vücudunda artan hormon estrojendir. Progesteron hormonu ise kadının bedeninde gittikçe azalır. Estrojen ve progesteron hormonları arasındaki ilişkiyi bir başka yazımızda daha detaylı anlatırız ancak ne oluyorda bu dönemde estrojen bu kadar artıyor bunu konuşmalıyız.
Öncelikle bu dönemde estrojen hormonunun etkilerini dengeleyen progesteron hormonu bu dönemde düşer. Estrojen kadının bedeninde daha özgür dolaşırken beraberinde istenmeyen etkilerini görürüz.
Bu dönemde artan estrojen dominanslığı ile beraber. Dışarıdan da eksojen estrojen dediğimiz
Xenoestrojen denen endokrin bozucu toksinler çok güçlü birer estrojen reseptörü uyarıcısı olarak vücuda alınır. Bunlarda vücuttaki estrojen oranını daha da artırır. Bu ajanlar ve alınan kilo periferik yağ dokusunda aromatizasyon işlemi ile androjen hormonu estrojen hormonuna dönüşür ve vücuttaki estrojen katlanarak daha da artar. Hücre de metilasyon bozulur. Böylece vücutta inflamasyon başlar. İnflamasyonun baş göstermesi ile otoimmüm hastalıklar kapımızı çalar. Özellikle hachimato ve diğerleri
Perimenapozal dönemdeki kadınların beslenme süreci çok önemlidir. İnflamasyonu artıran gıda tüketimi bu kadınlarda karın içi ve bel bölgesi yağlanmasını artırarak daha çok aromatizasyona yol açar. Prostaglandinlerde aromatizasyonu uyarır. Progesteron reseptörlerini baskılar. Estrojen dominansına katkıda bulunur. İşte peri- menapozal süreçteki kadınların beslenmesi çok önemlidir. İnflamasyonu artıran gıdalardan uzaklaşması gerekir.
Perimenopoz ve Tedavi
- Kadının beslenmesi düzenlenmelidir.
- Uyku kalitesini artırarak stresten uzaklaştırmak gerekir.
- Mikro besin desteği takviyeleri yapılır.
- Fitoterapik ajanlar kullanılır.
- Burada doğal biyo eşdeğer hormon replasman tedavisi başlanmalıdır.
Estrojen hormonu zaten fazladır bu dönemde destek doğal progesteron hormonu ile olmalıdır.
- Meme kanserinden korunmak için bedendeki hormon regülasyonu bu dönemde çok kıymetlidir.
- Psikoterapi, meditasyon, hipnoterapi teknikleri ile kadının ruhsal yolculuğundaki streslerinin giderilmesi gerekir.