Doğum

Lamaze Doğum

1950 yılında, Rus bilim adamları Paris’te bir kongrede bilinçli, eğitilmiş hamilelerin her rahim kasılmasında korku ve kendini kasmak yerine, gevşeme ve bilinçli nefes almayla doğumların son derece kısa sürdüğü ve kolay olduğunu ortaya koymuşlardır. Dr.Fernand Lamaze, bu tekniği öğrenmek için Rusya’ ya gitmiş orada çalışmalarda bulunmuştur. Daha sonra bu yönteme değişik nefes tekniklerini de ekleyerek Fransa’da ağrısız doğum adı altında kendi tekniğini geliştirmiştir. 1960’da Amerika’da LamazeInternational isimli hamile eğitim örgütü kurulmuştur. Şu anda tüm dünyadayaygın olarak kullanılan bu teknikte bazı değişiklikler eklenmesine rağmentekniğin adı değiştirilmemiştir. Bu felsefe sadece doğum anına yönelik değil; hamilelik, doğum sonrası ana babalık kısacası tüm doğum sürecini içerir.

Dünya Sağlık Örgütü 1999 yılında yaptığı bir çalışma sonrasında, Lamaze Felsefesinin Doğuma götüren altı uygulaması kabul edilmiştir.

  1. Doğum kendi başlamalıdır.
  2. Annelere doğum boyunca hareket özgürlüğü verilmelidir.
  3. Doğum yapan kadınlara duygusal ve fiziksel destek verilmelidir.
  4. Doğum eylemi boyunca rutin müdahalelerden kaçınılmalıdır.
  5. Doğumda doğal ve aktif ıkınma teknikleri tercih edilmelidir.
  6. Doğumdan sonra anne ve bebeği bir arada tutulmalıdır ve emzirme için limitsiz imkan tanınmalıdır. (2.ve 4.maddeler Lamaze tarafından eklenmiştir.)

Bildiğimiz bir gerçek var ki doğumda, bebek, rahim, hormonlar, plasenta gibi tüm ekip hazır olduğunda bebek kendi gelecektir. Bebeğin ve vücudun doğuma hazır olduğunun tek göstergesi doğumun kendi başlamasıdır. Annelerin doğumdahareketli olmasının ilk yararı, bebeğinizin doğum kanalında ilerlemesini sağlayanrahim kasılmalarını baş edebilir hale getirmesi, diğeri ise bebeğinizin doğumyolunda inişini kolaylaştırmasıdır. Doğumda destek, anneyi bir koza gibimahremiyet alanı yaratma, anneyi güvende hissetmesini sağlayacak vedoğumdaki müdahale oranlarını azaltacaktır. Son yıllarda yapılançalışmalar, risksiz normal seyrinde doğumlarda rutin uygulamalar, anne ve bebeği için yarardan çok zarar getirmektedir. Aktif ıkınma ve dikey pozisyonlar ile kemikyapı maksimum açılmakta, rahim içi basınç maksimum olmakta, rahim vebebeğin daha iyi kanlanması sağlanmakta, perinede maksimum gevşemeyaratarak, epizyotomi ve yırtık oranlarını azaltmaktadır. Doğumdan hemen sonra ten tene temas yapılan bebekler daha az ağlıyorlar, ısı dengeleme sorunları daha az oluyor, kolay emiyorlar, her şeyden önemlisi bu bebeklerin sevmekapasiteleri çok daha güçlü oluyor.

Bu içeriğide okudular:  EVDE DOĞUM AĞRILARI İLE NASIL BAŞ EDEBİLİRSİNİZ

Doğum doğal ve fizyolojik bir olaydır. Lamaze eğitimi ile gebeler bedenlerinegüvenerek, doğumda kullanacak nefes teknikleri öğrenerek, rahat, huzurlu doğum gerçekleştirirler.

Lamaze Felsefesine göre;

  1. Hamilelik normal ve doğal bir olaydır.
  2. Kadın bedeni hamilelik boyunca bebeklerin gelişimine yardımcı olmak ve büyütmek için tasarlanmıştır.
  3. Hamilelikte geçen dokuz ay bebeklerin gelişip büyümesi, bedenin doğuma hazırlanması ve bir kadının anneliğe geçişi için gereklidir.
  4. Hamilelik anne ve babaların bebekleriyle ömür boyu sürecek güçlü bağlar kurmaları için bir fırsattır.
  5. İyi bir destek, sağlıklı bir yaşam biçimi ve hayatın stresi ile baş edebilme kabiliyeti sayesinde sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir doğum ve sağlıklı bir bebeğe ulaşmak mümkün olacaktır.
  6. Doğumdan sorumlu sağlık çalışanları kadınların doğumun normalliğine olan güvenini ve sağlıklı bir doğum yapabilme kabiliyetlerini arttırabilir veya azaltabilir.
  7. Lamaze eğitimi kadınların bedenlerine ve doğumla ilgili dürtülerine güven kazanmaları, hamilelik/doğum/emzirme/annelik alanlarında bilinçli/eğitimli tercih yapmaları konularında kendilerine güven duygusunu güçlendirir.

DOĞUMDA:

  1. Doğum normal, doğal ve sağlıklıdır.
  2. Doğum tecrübesi anneyi ve ailesini derinden etkiler.
  3. Kadının doğal dürtüleri doğumu yönlendirir.
  4. Kadının doğumda kendine güveni ve başarısı sorumluluğu alan profesyoneller ve doğum yapılan yere bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
  5. Kadınların doğumda rutin müdahalelere gerek kalmadan doğal doğum hakkıdır.
  6. Doğum doğal ve güvenilir bir eylemdir.
  7. Kadınlar doğum eğitimi sayesinde sağlıkları ile ilgili kararlarda bilinçli tercih yapacak ve sorumluluğu alacak şekilde eğitilmelidir.

EBEVEYNLİKTE:

  1. İyi bir ebeveynlik çocuklarımızın fiziksel, ruhsal ve duygusal gelişimi için olduğu kadar kendimiz ve toplum için de yaşamsal bir öneme sahiptir.
  2. Ebeveynlik coşkulu, önemli, tatmin edici ve verilen emeğe değer bir görevdir.
  3. Ebeveynlik doğumdan önce başlar. Çocuklarla anne ve babalar arasındaki özel bağ doğumdan başlayarak yaşam boyu devam ederken saygıyla karşılanmalı ve korunmalıdır.
  4. Çocukların hayatında anne ve babalar eşit rol alır ve birbirlerinin yerini tutamazlar.
  5. Ebeveynlik öğrenilen bir sanattır. En önemli öğretmenlerimiz kendi ebeveynlerimiz, ailelerimiz ve çocuklarımızdır.
  6. İyi bir ebeveynlik için kendi ailelerimiz, arkadaşlarımız ve toplumumuzun desteğine ihtiyacımız vardır.
  7. Kendimiz ve çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak kararlar alırken eğitim ve destek ebeveynlerin Kendilerine olan güvenini ve kabiliyetini güçlendirir.
  8. Doğum doğal ve fizyolojik bir olaydır. Lamaze eğitimi ile gebeler bedenlerinegüvenerek, doğumda kullanacak nefes teknikleri öğrenerek, kendi tercihlerinioluştururlar.
Bu içeriğide okudular:  NORMAL DOĞUMDA BEBEK KAÇ HAFTADA DOĞAR?

Türkiye’de Lamaze Internatinal’ın yetkilendirdiği İstanbul DoğumAkademisi’nde dokuz ay on gün süren kurs ile Lamaze teknikleri eğitiminialdım, doğumun mucizesini korkulardan arındırarak coşkuya dönüşmesinde faydamın olmasından inanılmaz keyif alıyorum.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Doktora Sor
Hemen Doktora Sor!
Merhaba,
Hemen doktorumuza soru sorabilirsiniz
Call Now Button0312 285 30 00