Aşılama
Ankara’da Aşılama Fiyatları 2022
Aşılama Nedir
Aşılama işlemi (intrauterin inseminasyon), normal yollardan gebe kalamayan ve infertilite tanısı almış çiftlere uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Aşılama tedavisi veya tıbbi deyimi ile inseminasyon, özellikle erkeğe bağlı hafif sperm sorunlarında ya da nedeni açıklanamayan infertilite olgularında kullanılan bir tedavi seçeneğidir.
Aşılamadaki amaç; tüplere ulaşacak kaliteli sperm sayısını ve kadının gebe kalma şansını artırmaktır. Baba adayının sperm sayısı ve hareketlilik düzeyi ile anne adayının yaşı, yumurtlama yeteneği aşılamayı etkileyen faktörlerdir. Bu yüzden babanın sperm kalitesinde ve sayısında, ciddi bir bozukluk olmaması gerekir. Anne adayındaysa, işlemin gerçekleşmesi, spermin yumurtaya ulaşıp onu döllemesi açısından bireyin tüplerinin en az bir tanesinin açık olması gerekir.
Babadan alınan spermler, döllemeyi kolaylaştırması için, laboratuvar ortamında özel bir işlemden geçirilir. Sonrasında yüksek konsantrasyon ve kaliteye ulaşan bu spermler, rahime yerleştirilen özel bir kateter yardımıyla anne adayına verilerek yumurtayı dölleme şansı artırılır.
Aşılama tedavisi öncesinde anne ve baba adayına birtakım testler uygulanır. Normal birliktelikte gebe kalma şansı % 5 iken, bu işlem sayesinde % 15-20 lere ulaşır. Kullanılan yöntemlere ve tedavi şekline göre fiyatlarda da değişiklikler olabilir.
Aşılama Kimlere Yapılır
Aşılama işlemi erkek ve kadın faktörlü infetilite olgularıyla, açıklanamayan İnfertilite hastalarında tercih edilir.
- Erkek kaynaklı sorunlarda sperm sayısı, spermin hareketlilik yeteneği, sperm hücrelerine zarar veren antikorların varlığı, boşalma sırasında ejekülatın dışarı değil de idrar kesesinin içine doğru akması durumları aşılama için sebep oluşturur.
- Kadın hastalarda, erken evre endometriosiz ve yumurtlama problemi olanlar, serviks ağzında daha önce cerrahi işlem geçiren ya da servikal problemi olanlarda spermin rahim içine akışı bozulabilir.
Vajinismus olgularında isteyen ailelere anestezi altında uygulanabilir.
Kadın hastalarda tüplerde sorun varsa muhakkak en az bir tanesinin açık olması gerekir.
- Bunlara ilaveten açıklanamayan İnfertilite sorunu olanlarda, sosyal bir endikasyon olarak daha hızlı çocuk sahibi olmak isteyen ailelerde, bir yıl korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamayan hastalara, İnfertilite tanısı alan çiftlerde genellikle ilk tercih olarak uygularız.
Aşılama Kimlere Yapılmaz
Ağır sperm problemi yaşayan erkeklerde, uzun yıllardır infertilite sorunu yaşayan çiftlerde, kadın yaşının kırkı geçmesi, yumurta rezervini azaltacağından zaman kaybı yaşanmaması gerekir. Kadınsal problemlerde, eğer tüpler çift taraflı kapalıysa, tüp ve yumurtalık ilişkisi bozulduysa ve yaygın yapışıklıklar varsa aşılama İnfertilite tedavisinde ilk tercih olmamalıdır.
Tercihimiz Neden Aşılama Olsun
Aşılamada temel prensip spermin kalitesini güçlendirmektir. Sonrasında servikal bölgede bir mukus tıkaç varsa, vajinanın ph ında sorun varsa, buralardan kaynaklanan problem aşılır. Sperm direk uterusun içine yumurtaya oldukça yakın bir yere, hem de güçlendirilerek yerleştirilir. Tüpleri geçen sperm yumurtayı dölleyerek sonuca ulaşır.
Aşılama Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
İnfertilite hastasının genel muayenesi yapılır. İlaçlı rahim filmi çekilir. Hormonlarına bakılır ve rahimin içerisindeki polip, myom, kist olup olmadığı kontrol edilir.
Artık yapılacak değerlendirmelerin ardından Aşılama işlemine karar verilir. Hasta adetinin 2. ya da 3. günü kontrole çağrılır ve yumurtalıkları, rahmi ultrasonografi altında değerlendirilir. Yumurtalıklarda kist olmamalıdır. Artık yumurtalıkları geliştirecek ilaç tedavisine başlanılır. Bu aşılama için yapılan ilk işlemdir. Yumurta geliştirici ilaçlar iğne veya hap biçiminde olabilmektedir. İğne tedavisinde yumurtalıklardan daha iyi cevap alınır. İğnelerin mümkünse akşam ve her gün aynı saatte kullanılması önerilir. Belirli günlerde anne adayının yumurtalıkları doktoru tarafından sıkı takibe alınır. Tedavinin yumurtayı büyütüp büyütmediği değerlendirilir.
Yumurtalık gelişimindeki amaç, mümkünse bir ya da iki tane yumurtanın büyüyüp gelişimini sağlamak ve böylelikle gebelik ihtimalini artırmaktır. Eğer yumurta sayısı üçü geçerse aşılama o ay çoğul gebelik riskinden dolayı pas geçilebilir.
Yumurtalar belli bir büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır. İşte bu iğneden yaklaşık 36 saat sonra aşılama işlemi gerçekleştirilir. Bazen 24 ve 36 saat sonra ardışık aşılama işlemi de uygulanabilir.
Aşılamayı Nasıl Yapıyoruz?
Bir ya da iki yumurta belli bir olgunluğa getirildikten sonra, çatlatma iğnesi yapılır. İğneden 36 saat sonra aşılama planlanır.
Aşılama işleminin sabahında hastanın eşi spermlerini tetkik için laboratuvara verir. Bu spermler bir dizi işlemden geçer. Spermler güçlendirilir, en hareketli olanları seçilir. Bu spermler özel ince bir kanül yardımıyla rahmin içine yavaş yavaş enjekte edilir. Buradaki amaç daha kolay ve daha hızlı tüplere spermin ulaşmasını sağlamaktır. Bu işleme intrauterin inseminasyon diğer adı ile aşılama denir. İşlem çok basit, ağrısız ve oldukça kısadır. Klinik şartlarında anesteziye gerek kalmadan yapılır.
Aşılamadan sonra hasta yarım saat kadar istirahat ettirilir. Sonrasında bir miktar kasık ağrısı ve kramp olması beklenilen bir durumdur. Klinikten ayrıldıktan sonra hasta normal hayatına dönebilir. Cinsel ilişki kısıtlaması yapılmaz. Aşılama sonrası progesteron desteği gerekirse verilir.
Erkeğinde aşılama işleminden önceki 3-4 gün cinsel perhiz yapması tavsiye edilir.
Aşılamadan 12-14 gün sonra gebelik testi yapılarak sonuç değerlendirilir. Bir gebelik durumunda normal kendiliğinden oluşan bir gebelik gibi takibi yapılır.
Aşılama Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?
Normal cinsel ilişki ile kıyaslandığında hamilelik oranında yaklaşık olarak %15 ila %20 civarında aşılamada gebelik şansı artar. İşlemin birden fazla uygulanması gebelik oranını yükseltir. Aşılama işlemi tek başına uygulandığında başarı oranı %3 civarındayken, hem de aşılama tedavisinin yanında hap ile yumurta gelişimi sağlandığında başarı olasılığı %8 ila %10 civarındadır. Yumurtlama tedavisinde iğne uygulaması ve aşılama birlikte yapıldığında başarı % 17- 20 oranına yükselir. Spermin laboratuvar işleminde yıkanmasından sonra 10 milyonun üzerinde olması başarıyı yükseltmektedir. Ortalama 3 seans aşılama uygulamasına cevap alamadığımız vakalarda tüp bebeğe geçilebilir. Hastanın durumuna göre bazı vakalarda da direk tüp bebek deneyimi ilk başvurulacak yöntem de olabilir.
Ankara’da Aşılama Fiyatları 2022
Aşılama Ne Kadar Tutar?
Aşılama tedavisinin fiyatı Ankara; şehirden şehire, klinikten kliniğe ve doktordan doktora değişiklik göstermektedir. Aşılama tedavisi için ödenen ücret muayeneler, yumurta takibi ve aşılama işlemini kapsamaktadır. Sperm yıkama ve aşılama kateteri ise ek ücrete tabidir. Bununla birlikte, aşılama tedavisinde kullanılan metotlar, yapılan testler ve tetkikler, tercih edilen ilaçlar ve kullanılan kataterin markasına bağlı olarak da aşılama tedavisi için istenen ücret farklılık göstermektedir. Yine aşılama yöntemlerinden mikroçip kullanımı da aşılama fiyatlarını etkilemektedir. Mikroçip aşılamalar normal aşılama tedavisi fiyatlarına göre daha pahalıdır.
Aşılama işleminin özel hastanede ya da klinikte uygulanması, anestezi kullanılıp kullanılmaması yine fiyatları etkileyen faktörlerdir. Ankara’da bir merkezdeki aşılama tedavisi fiyatı ile İstanbul’daki bir merkezin fiyatı farklı olabilmektedir. 0312. 285300 ya da whatsap hesabımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Aşılama Hakkında Sık Sorulanlar.
Aşılama Sonrası Döllenme Ne Zaman Olur?
Aşılama işlemi, hap ya da iğne kullanılarak anne adayının yumurtalarının gelişimi sağlanır. Foliküller geliştikten sonra çatlatma iğnesi ve 36 saat sonra da aşılama yapılır. Aşılama işlemiyle sperm rahim içine yerleştirilir. Bundan sonrası 36 içinde de sperm yumurtayı döller ve ancak gebelik materyali olan embriyo ancak 6-7. günde rahime implante olacaktır. İşte adet olmazsa gecikirse kanda beta hcg baktırmak uygundur.
En fazla kaç kere aşılama yapılmalıdır.
Aşılama tedavisi her uygulamada %10- 20 oranında bir başarı sağlar. 2-3 defa aşılama işlemi yapıldıktan sonra tedaviyi daha uzatmadan tüp bebeğe geçmek gerekir.
Aşılama mı Tüp Bebek mi?
Öncelikle aşılamaya uygun bir hasta mısınız? Yaşınız, hormonlarınız, erkeğin sperm değerleri, kadının yumurta kapasitesi, tüplerinin açık olup olmadığı, daha önce uygulanan tedavilere verilen cevap önemlidir.
Bu sebepten ötürü, anne ile baba adaylarının tedavisinde kullanılacak olan metot her hastada farklılık göstermektedir.
Aşılama, daha kolay, maliyeti daha düşük, daha az hormon ilacı kullanılır ve daha kısa sürer. Tüp bebek de ise gebelik oluşma ihtimali daha fazladır.
Aşılama için verilecek spermin laboratuvarda hazırlama yöntemi önemli midir?
En önemli nokta güvenilir bir laboratuvarda bu işlemin yapılmasıdır. Laboratuvarda spermin hazırlanması yaklaşık iki saat sürer. Sperm örneğinin laboratuvarda hazırlanmasında yüzdürme, yoğunlaştırma gibi yöntemler kullanılır ve bu sperm değerlerine göre yöntem belirlenir.
Aşılamada En Fazla ve En Az Kaç Yumurta Olmalı?
Aşılama için en fazla iki en az da bir yumurta olmalı.
İlk aşılama tedavisi başarısız oldu. İkinci aşılamayı ne zaman yapalım?
Beklenmesi gereken bir süre yoktur. Yeter ki yumurtalıklarda ilacın uyarımına bağlı bir kistik yapı oluşmamış olsun. Aşılama tedavisini arka arkaya yapmanın bir sakıncası yoktur.
Aşılama tedavisinde iğnelere aşırı duyarlılık yanıtı olabilir mi?
Hastalık yoktur hasta vardır. Kadının ilaç dozuna olan hassasiyeti önemlidir. Bazen çok ufak dozlarda bile aşırı tepki verirken, bazen de sorun yaşanmayabilir. Polikistik over hastaları ilaç dozuna hassas olabilir. Eğer aşırı bir ovarian cevapla karşılaşılırsa tedavi iptal edilebilir, ilişki yasaklanabilir ya da tüp bebek tedavisine geçilebilir. Bu gibi durumlarda tüp bebeğe geçildiğinde başarı şansı oldukça yükselir.
Aşılamada FSH Kaç Olmalı?
Bu konuda eşik bir değer olmamakla birlikte yüksek FSH (10 ve üzeri) aşılama başarısını olumsuz etkiler.
Aşılama Tedavisinde Ultrason Ne Sıklıkla Uygulanır?
Ultrasonografik değerlendirme sıklığı kişiden kişiye değişebilir. Foliküllerin gelişimine göre 3-5 günde bir kontrol yapılabilir. Transvajinal ultrason ile folikül boyutu en doğru şekilde ölçülür.
Aşılama Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Hasta işlemden sonra günlük hayatına devam edebilir. Bazı vakalarda çiftlere gün aşırı ilişki tavsiye edilebilir. Kullanması gereken ilaçlar anlatılır. Belki de biraz stresi rahatlatılır.
Polikistik Over Hastalığında Aşılama Tedavisi Yapılabilir mi?
Polikistik over hastalığı aşılama için uygundur. Aşılama işleminde yumurtaları uyarıcı ilaç kullanıldığı için, bu durum polikistik over hastalarına iyi gelir. İlaç dozunu ayarlarken dikkat edilmesi gereken nokta, yumurtalıkların ilaca karşı hassas olmasıdır.
Aşılama Neden Tutmaz
Sorun hangi aşamada yaşanıyor, bunu tam olarak anlamayabiliriz. Belki o ayki yumurta çok kaliteli olmayabilir. Yumurta overlerden atıldığı halde tüplere ulaşamayabilir. Sperm yumurtayı döllememiş olabilir. Embriyo belki oluştu ama rahmin içine yerleşmemiş olabilir. İşte bu aşamaların neresinde sorun yaşandı bilemeyiz.
Aşılama ile Hamile Kalanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Aşılama ile gebe kalanların tüm takipleri, normal yollardan gebe kalanlardan hiçbir farkı yoktur. İşlemin yapıldığı gün dinlenmeli, ağır işler yapmamalı, cinsel birlikten o gün kaçınmalı ve stresten uzak kalmalıdır.