PERİNE MASAJI
Normal doğum yapmak isteyen annelerin doğum kasılmaları sırasında hissedeceği ağrıdan sonraki en büyük korkusu perine bölgesine açılacak epizyo dikişidir. İşte bu durum kadının vajinal doğumdan kaçınmasına sezaryene istek ve eğiliminin artmasına neden olmaktadır.
Epizyo dikişinden sonra yaşanılan bir doğum travması kadında cinsel isteksizlik, perineal ağrı, vajinal ağrı, disparonia, bebekle kurduğu ilişkide isteksizlik, bebek bakımında zorlanma ve yetersizlik duygularını artırabilir. Bunun sonucunda kadının bir anne olarak özgüveni azalır. İşte bu gibi nedenler kadını elektif sezaryene yöneltebilir.
Epizyo açılmasını azaltabilecek bazı yöntemler vardır. Bunları doğuma hazırlık eğitimlerimizde gebelerimizle detaylı olarak paylaşmaktayız. Bu yöntemlerden biri de perine masajı uygulamalarıdır. Perine masajı derken o bölgeye yapılan direk masaj, sıcak uygulamalar, doğum pozizyonları, doğum manevraları, perine esnekliğini artırıcı yöntemler, ıkınma ve perineal kasları kullanma teknikleri vardır.
Doğumdan dört altı hafta öncesi dönemde başlanan perine masajı uygulamaları perineyi doğuma hazırlar, kendiliğinden oluşabilecek yırtıkları ve epizyotomiden kaynaklı perine hasar riskini azaltır. Perinenin esnekliğini güçlendirir.
Peki perine masajı nedir? Hamileler için ne gibi yararları vardır? Ne zaman ve nasıl yapılır, gelin birlikte inceleyelim
Perine Nedir?
Vajina ile anüs arasında kalan ince yapılı bölgeye perine adı verilir. Pelvik taban kasları, üretra, anüs, ve üreme organları bu bölgede bulunur. Bu nedenle idrar ve dışkının kontrolü de burada olur. Perineal bölge önemli bir alandır.
Vajinal doğum esnasında, bebeğin başı ve vücudu dışarı çıkarken perine bölgesinde belirgin bir gerilme ve bası yaşanır. İşte bu gerilme perine bölgesinde kontrol edilemiyen yırtıkların oluşmasına yol açar. Bu tür yırtılmaların oluşumunu önlemek için bazen doğum esnasında perineal alana kesi atılması gerekir. Biz bu kesiye epizyo yapılan işlemede epizyotomi diyoruz. Epizyotomi, gerek duyulduğunda perinenin kendi kendine yırtılmasının önüne geçen, iyileşmesi zor yırtıkları engelleyen faydalı bir uygulamadır.
Pek çok hekimin rutininde olan epizyotomi işlemi, benim otuz yıllık hekimlik deneyimim ve doğal doğum eğitimleri sonrasında gerektiğinde uygulamaya dönüşmüştür.
İşte epizyo açmadan büyük yırtıklar yaşamadan perine bölgesini nasıl koruruz? Perine bölgesi yeterli elastikliğe ulaşırsa kesi işlemine gerek kalmayacağı klinik uygulamalarımdan elde ettiğim bir tecrübedir.
Perine masajı nedir
Perine masajı, Perine taban kaslarının sağlığını, kan akışını, esnekliğini ve gevşemesini sağlar. Hamileliğinizin son döneminde, doğum vaktinden yaklaşık altı ila sekiz hafta önce uygulanmaya başlanılır. Bu yöntemle vajina ve perine bölgenizdeki dokuları nasıl gevşeteceğinizi saptar ve doğum zamanı da bebek başına bu dokuların direnç göstermeden nazikçe geçmesini sağlarsınız. Perine bölgesi yumuşak ve gevşek olduğunda bebeğiniz buradan kolayca kayarak geçip vajinadan dışarı çıkar.
Perine masajı gebelikte hangi haftada yapılır
Doğum yaklaştıkça anne adayı kendini doğuma daha hazır hissetmek ister. Doğuma hazırlık çalışmalarına daha da önem verir. İşte anne adayının perine masajına başlaması için en ideal zaman doğumundan altı ile sekiz hafta öncesidir. Haftada en az 3-4 kez olmak üzere doğuma kadar uygulamaya devam edilmelidir. Masaj için ideal süre ise 5-10 dakika arasıdır. Doğum travayı esnasında da ebe tarafından bu uygulama aralıklı olarak devam edilir.
Perine masajı nasıl yapılır
Öncelikle rahat ettiğiniz bir alan bulun, yatak odası ya da evinizin banyosu olabilir. Sonra pozisyonunuzu seçin, sırtınızı yastıklarla desteklediğiniz yarı oturur pozisyon ya da tek ayağınızı bir sandalye yardımıyla yükselttiğiniz bir pozisyon olabilir. Önemli olan masajı doğru yapmak, pozisyonu bulmak için bedeninizin sesini dinleyin o size yeter.
Öncelikle mesanenizi boşaltın. Ellerinizi yıkayın. Tırnaklarınız uzunsa kısaltın. Kendiniz için uygun alanı seçtikten sonra, tercih ettiğiniz bir aromaterapi yağı ile, (Hindistan cevizi yağı, calendula yağı, zeytinyağı, susam yada buğday yağı, lavanta yağı, gliserin, badem yağı, bebe yağı ) parmaklarınızda yağın kayganlığını hissedip iki elinizin baş parmaklarını vajinanın içerisine doğru 3-4 cm ilerletin. Vajinanın arka duvarına dokunun ve yavaşça parmaklarınızı vajina duvarları içinde saat 3 ve 9 hizasında U yapacak şekilde sağa sola doğru hareket ettirin. İlk yaptığınız perine masajında daha yumuşak ve hassas olun. Sonraki uygulamalarda vajinanın esnekliği arttıkça masaj çok daha kolay olacaktır. Masajı eşiniz yapıyorsa işaret parmaklarını kullanmak onun işini kolaylaştıracaktır. Masajı 10 dakika yapmak yeterlidir. Başlangıçta esneklik olmadığı için ağrı hissedilebilir. Kendinizi zorlamayın. Hareketler ilerledikçe dokunun gevşediğini ve açıldığını hissedeceksiniz.
Doğum travayı esnasında perine masajı yapılacaksa bu konuda deneyimli bir ebe hanım size yardımcı olacaktır. Gebenin ağrısının olmadığı, sakin bir zaman dilimi seçilmelidir. Mesanesi boş olmalıdır. Ebe hanım hyjen şartlarına dikkat ederek eldivenini giymeli ve kayganlaştırıcı bir yağ kullanmalıdır. Sonrasında parmaklarını vajinadan 2-3 cm içeriye doğru yönlendirir. Baş parmağı ile vajen yan duvarlarının esnekliğini artırmak için basınç uygular. Basıncın şiddetiyle gebe vajinasında acı hissetmeye başlarsa azaltılır. Kadının perine bölgesindeki kaslarını sıkıp bırakması ve bu kasları fark etmesi ile kegel egzersizi yaptırılır. Masaj, vajinanın tüm yan duvarlarına sakin ve nazik nazik yapılır. Masajla beraber yine en uygun zamanlarda kadının perine bölgesindeki kaslarını sıkıp bırakması istenir. Perine kasları güçlendirilirken, esnekliği de artırılır.
Doğum öncesinde yapılan perineal masajın etkinliği, doğum travayında da yapılan masajla beraber perine esnekliğini arttırmakta, perineal laserasyonları ve epizyotomi ihtiyacını azaltmaktadır
Perine masajı faydaları
Perine bölgesi doğum için mükemmel bir mekanizmaya sahiptir. Bebeğin çıkışı sırasında sabır, yavaşlık, aktif doğum pozisyonları ve spontane ıkınmalarla yumuşacık esneyip bir akordion gibi açılarak bebeğin doğmasını sağlar ve doğum sonrası hızla eski haline döner. İşte esnekliği bu kadar yüksek olan bu dokuya doğum öncesi ve doğum travayı sırasında uygulanan perine masajları bu bölgedeki kaslarda yeterli esneklik sağlar. Anne doğuma hazırlandığını hissettikçe doğum korkusu azalır.
Travay esnasında gerilmeye bağlı perine bölgesinde hissedilecek ağrı çok daha azalır.
Yapılan birçok araştırmada, perine masajı uygulayan hamileler ile uygulamayanlar karşılaştırıldığında masaj yapan gebelerde epizyotomi işlemine daha az gerek duyulmuş, epizyo açılmasa da oluşan yırtıkların çok daha hafif olduğu gözlenmiştir.
Perine masajı yağı
Perine masajının etkisini artırmak amacıyla kayganlaştırıcı olarak lavanta, badem, zeytinyağı, gliserin, vazelin, bebe yağı, hindistan cevizi, kayısı , buğday, susam, calendula ve doğum jelleri kullanılabilir. Parfümlü yağları kullanmayınız.
Bu yağlarla yapılan perine masajı, perine esnekliğini artırmak, perineal laserasyonları ve epizyotomi ihtiyacını azaltmak amacıyla kullanılır.
Perine Masajı Kim Tarafından Uygulanır?
Pelvik kaslarını esnetmek için bu masajı bir uzmana veya doktora yaptırmanız şart değildir. Perine masajı ev ortamında rahatlıkla uygulanabilir. Anne adayı dilerse kendi kendine yapabilir. Gebeliğin son dönemlerinde büyüyen karın, masajı yeteri kadar sürdürmeye imkan vermez. Bu gibi durumlarda hamileler eşlerinden yardım isteyebilirler. Kısacası masajı anne adayı veya eşi yapabilir. Doğum zamanı da ebesi ya da eşi destek olabilir.
Perine Masajının Başarı Oranı Nedir?
Yapılan çalışmalarda, perine masajının doğumu kolaylaştırdığı var olan bir gerçektir. Buna karşın, anne adayının cilt yapısı, bebeğin iri oluşu ve doğumda oluşma ihtimali bulunan çeşitli komplikasyonlar, masaj yapılmasına rağmen gebede epizyotomi ihtiyacı doğurabilir. Epizyo açılma ihtiyacı bile olsa dokuların esneyebilme özelliği sayesinde epizyonun uzaması ya da derine giden laserasyonların azaldığı gözlenmiştir.