KESİSİZ DOĞUM
Vajinal doğum denildiğinde akla ilk ağrı, ardından da doğum kesisi geliyor. Buda anneleri doğumdan korkutarak uzaklaştırıyor. Pekiyi epizyotomi yani doğumda kesi yapılması zorunlu bir uygulama mı? Yapılmadan doğum olur mu ? soruları ile karşı karşıya kalıyoruz.
Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Akademisi (ACOG, 2016) doğumda herkese rutin epizyo açmak yerine, gereken vakalara epizyo açmayı önermiştir. Son yıllarda da rutin epizyo uygulanmasından vazgeçilmeye başlanmış olup, yapılan çalışmalarda epizyo sıklığı ilk defa doğum yapanlarda %54 ile %92.3 arasında, olurken birden fazla doğum yapanlarda %6 ile %12 arasında değişmektedir. Ülkemizde bu oransa ilk defa doğum yapanlarda %92 ile %96,7 arasında, birden fazla doğum yapanlarda %51,8 ile %72 arasındadır.
Kesisiz doğumu nasıl yapabilirsiniz. Bu yazıda biraz bunu konuşalım.
- Doğumdan altı sekiz hafta önce perine masajı başlanabilir. Perineye sıcak uygulama ve aromaterapi yağları kullanılabilir.
- Doğumda kullanılan pozisyonlar epizyo açılmasını etkileyebilir. Yıllarca doğumda dik pozisyonlar ile yatar pozisyonların kadın için avantajlarının olup olmadığı tartışıldı.
Litotomi pozisyonundaki bir doğumda epizyo uygulama oranı yükselir. Yapılan çalışmalarda doğumun ikinci evresini dik pozisyonda yani ayakta geçiren kadınlarda, epizyo açma oranı anlamlı derecede azalmaktadır.
Doğum pozisyonunuza takılmayın. Sadece bedeninizin sesini dinleyin ve ona güvenin sizin için en rahat pozisyonu bedeniniz belirleyecektir. Tabiki bu felsefeye inanan bir ekiple doğuma girin.
- Doğumun ikinci evresinde fetüs başının doğurtulması esnasında perineyi korumaya yönelik manevralar epizyo açılmaması için destek olabilir.
- Gebenin karın nefesi tekniklerini kullanarak ıkınmaları epizyo açılmasını azaltır. Burada doktorun ve ebenin sabırlı olması ve doğumda sakin kalabilmesi gerekir.
- Anne ve baba adayı bilinçli bir doğuma hazırlık eğitimi alarak nefes tekniklerini kullanabilmeli, derin gevşeme tekniklerini doğumda uygulayabilmelidir. Böylesi bir doğum eğitimi almış gebe, öğrendiği nefes, gevşeme, imajinasyon ve ıkınma, teknikleri ile içindeki kadınlıktan anneliğe geçiş gücünü keşfeder. Doğum yapanın doktor ya da ebe değil kendisinin ve bebeğinin olduğu bilincine ulaşır.
- Gebenin doğumda zihinsel olarak, doğum korkularından arınmış, tam bir teslimiyet halinde olması dikişsiz bir doğum paha biçilmez.
- Doğumunuza girecek ekip, mümkünse gebelik takibi boyunca sizinle birlikte ve güven duyduğunuz bir ekip olmalıdır.
- Güvensizlik yaşadığınız bir ekiple kesinlikle doğum yolculuğu yapmayın, mümkünse doktorunuzu ve ebenizi değiştirin.
- Epidural analjezi uygulaması bebeğinizi ittirebilme gücünüzü azaltabilir buda vajinal kesi oranını artırır.
- Belki suda doğum yapmak size iyi gelebilir. Suyun rahatlatıcı etkisi ve pozisyona doktorun müdahale edememesi epizyo açılma olasılığını azaltır.
- Gebenin gebeliği boyunca, yürüyüş, egzersiz, yüzme, gebelik platesi ve yogası gibi aktivitelerde bulunması önemlidir.
- Gebeliğiniz süresince yapılan kegel egzersizleri, perine kaslarınızın kontrolünü size verecektir ve siz süreci çok daha rahat kontrol edebilirsiniz.
- Gebelik süresince sağlıklı beslenmeli, kilo almamalı bunlarda epizyo açılmasını etkiler.
30 yıllık meslek hayatımın son yarısında farklı bir doğum anlayışını kabullendim. Doğum bir hekim olarak benim için, sevgi tohumlarının atıldığı, doğan bebeği ve anneyi kutsal bir saygıyla kabullenme anı ve bunun için hiçbir emeğin ve sabrın esirgenmemesi sürecidir.
Her kadın annelik yolculuğunda koşulsuz sevgiyle desteklenmeli ve bebeğin dünyaya gelme anına, sonsuz şükranla tanık olmanın mutluluğunu yaşamalıdır. Doğum da ölüm gibi kutsal bir andır. Doğana ve doğurana saygı içinde sessizce o bebeğin dünyaya gelişine tanıklık ederken, doğum anının bireyin hayatında ilk ve en önemli travması olduğunu unutmamak gerekir. Bebeğin annesiyle ilk vedasına, ilk ayrılış anına tüm annelerin ve tüm bebeklerin nerede, kimle, nasıl doğurursa doğursun saygı gösterilmesi dileğiyle…