Doğum

Kimyasal Gebelik

Pozitif  bir gebelik testi, bir kadın için bazen sevinç, bazen de hüzün verici bir duygu hissettirebilir. Her ne yaşanırsa yaşansın, bu duygular ne olursa olsun, yaşanılan gebelik her zaman sağlıklı bir gebelik olmayabilir. İşte gebeliğin başlangıç dönemlerinde karşılaşılan sağlıksız gebeliklerden biri de kimyasal gebeliktir. Tüp bebek uygulamalarının ve kanda erken dönem beta hcg testlerinin kullanımının artmasıyla kimyasal gebelik tanısı ile daha çok karşılaşır olduk.

Nedir kimyasal gebelik ?

Sorusunu biraz açacak olursak, halk arasında sessiz düşük de denir. Burada sperm yumurtayı döllemiştir. Gebelik oluşmuştur. Ne var ki gebelik kesesi ultrasonda görünecek kadar büyüyemez ve gebelik sonuçta düşükle sonlanır.

Muayenede gebelik kesesi ultrasonda görülmez.

Gebelik kesesinin ultrasonda görülebilmesi için beta HCG değerinin 1000 ıu/l’in üstüne çıkması gerekir. İşte kimyasal gebelikte beta HCG bu kadar yükselmeden düşmeye başlar. Gebelik kesesi hiçbir zaman ultrasonda gözükmez. Sonuçta idrar ve kanda yapılan beta hcg testi pozitifdir. Bu durumda da muhakkak kadın doğum hekiminizle görüşerek süreci en sağlıklı şekilde yönetmek gerekir.  Gebelik, vajinal kanama ve ardından düşükle tamamlanır.

KİMYASAL GEBELİK NASIL OLUR?

Pek çok kadın kimyasal gebelikle karşılaşabilir. Ne var ki, pek az kadın kimyasal gebeliği fark edebilir. Erken dönem gebelik kaybı ve düşükle süreç sonlanır.  Spermin yumurtayı döllemesi sonucu oluşan embriyo daha rahime yerleşemeden tutunamayıp kanama yaşayarak düşer. Bu durumu ve düşüğü fark etmenin tek yolu kanda beta hcg testi yapılmasıdır. Kanama bazen adetle olur, bazen de adetten birkaç gün sonra olur. Vücut sağlıklı olmayan bu gebeliği atarken kadın gebe olduğunun farkında bile olmayabilir.

KİMYASAL GEBELİK NEDEN OLUR?

Karşılaştığımız en sık kimyasal gebelik nedeni embriyonun genetik olarak sağlıksız olmasıdır. Yani ya sperm, ya da yumurta yada ikisi birden sağlıksız olabilir. Belki de her iki yumurtanın sağlıklı olmasına rağmen döllenme sırasında oluşabilecek bir kromozamal hata anomali sebebi olabilir.

Bu içeriğide okudular:  DOĞUM ANI NASIL OLMALIDIR

Genetik problemlerin dışında rahim duvarının normalden kalın ya da ince olması da kimyasal gebeliğe yol açabilir. Döllenen yumurta ve erken dönem embriyo rahim duvarına tutunamaz.  Rahim duvarını kalınlaştıran endometrial polip, submüköz myomlarda kimyasal gebeliğe zemin hazırlar. Gebelikten önce, bu tür sorunların çözümlenmesin de fayda vardır.

Ayrıca annenin tiroid, şeker, gibi kronik hastalıkları ya da tüplerindeki bir problem de kimyasal gebeliğe yol açabilir.

Yine annenin yaşadığı ateşli hastalıklar, pıhtılaşma problemleri, metabolik hastalıkları, enfeksiyöz durumlarda kimyasal gebeliğe zemin hazırlar.

KİMYASAL GEBELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Öncelikle kadında bir adet gecikmesi yaşanır. Gebelikte yaşanılan bulantı, kusma şikayetleri  olabilir. Memelerde büyüme, ağrı ve hassasiyet hissedilebilir.  Kasık ağrısı, kanda veya idrarda gebelik testi pozitifliği görülür.

Kanda ölçülen beta hcg seviyesi genelde maksimum 100 ıu/l seviyesine ancak yükselir. Bu değer sonrasında düşmeye başlar.

Gebeliğin ilk haftasında pozitf olan gebelik testi, bir hafta sonra negatife dönebilir. Bazen de pozitif bir gebelik testinin ardından vajinal kanama ve negatifleşen gebelik testi görülebilir.

Belki de adet olmadan öncesinde lekelenme ardından adet ya da devam eden bir sağlıklı gebelik süreci olursa yerleşim kanaması ile de karışabilir. Bu yüzden doktorunuzla muhakkak görüşmek gerekir.

Sağlıklı hamileliklerde Beta hcg  değeri 2 güne bir ikiye katlar ve Beta hcg değeri 1000 ıu/l civarına geldiğinde vajinal ultrasonla gebelik kesesi görünür. Ama kimyasal gebelikte Beta HCG bu değerlere hiç ulaşamayacağı için gebelik kesesi ultrasonda görünmez. Kadının hamile olduğu sadece gebelik testinde belli olur.

KİMYASAL GEBELİK KAÇINCI HAFTADA ANLAŞILIR.

Kimyasal gebelik hamileliğin başında anlaşılır. Çünkü adeti geciken ve korunmasız ilişki yaşamış bir kadın gebelik testi yaptırıldığında beta hcg bakılır. Ne var ki ilk bakılan beta hcg değeri ile kimyasal gebelik anlaşılmaz.

Beta Hcg takibi yapılır. Gün aşırı bakılan beta hcg değerleri lineer bir yükselme gösterirken, kimyasal gebelikte beta hcg değeri 100 ıu/l seviyesini çok geçemez. İşte bu dönemler gebeliğin 2. Haftasına denk gelirken, Son adet tarihine göre gebeliğin 4. Haftasında kimyasal  gebelik anlaşılır.

Bu içeriğide okudular:  Hipnozla Doğum

Kimyasal gebelikteki düşük kanaması adet gibi, 3-5 gün sürer. Ne var ki, adet kanamasından süre ve miktar olarak farklı olabilir.

KİMYASAL GEBELİK SONRASI ADET NE ZAMAN OLUR?

Kimyasal gebelik sonrası kanama 5. Haftadan önce yumurta henüz rahim duvarına tutunmadan önce gerçekleşir.  Bu da adet bitiminin sonrası döneme denk gelir. Bu kadar erken bir dönemde gerçekleştiği için çoğu kadın hamile olduğunu anlamadan önce kimyasal gebelik sona erer. Beta hcg değeri düşüşe geçer.

Kimyasal gebelikte Beta hcg  çok yüksek olmadığı için sıfırlanması bazen uzayabilir. Kanama eğer olmazsa beta hcg sabit kalabilir. Bu durumlarda gebeliğin sonlandırılması hekim desteği gerekebilir.

Kimyasal gebelik sonrası olan kanama adet kanaması değildir.  Hasta eğer gebelik testi yapmazsa bunu adet olarak düşünür. Kimyasal gebelik sonrası adet 1 ay sonra olur.

KİMYASAL GEBELİK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Kimyasal gebelik her yaştaki kadında görülebilir. Ama ileri anne yaşı kimyasal gebelik için çok önemli bir risk faktörüdür. İleri yaş haricinde rahimde polip, miyom veya perde olanlarda kimyasal gebelik daha sık görülebilir.

KİMYASAL GEBELİK YAŞAYANLAR NE YAPMALI?

Kimyasal gebelik düşük anlamına gelmez. Kadınların çoğu farkında olmadan gebe kalıyor ve birkaç günlük gecikmeyle aslında düşük olan bu kanama sürecini adet sanıyor.

İşte ilk defa kimyasal gebelik geçirenlerde bu durum önemsizdir. Ancak, tekrarlayan bir kimyasal gebelik kaybı olursa bunun araştırılması gerekir. İhmal edilmemelidir.

TÜP BEBEKTE KİMYASAL GEBELİK

Doğal yollarla gebe kalan kadın belki de Beta hcg testini bir tüp bebek süreci yaşayan kadın kadar hassas olmadıklarından kimyasal gebelik geçirip geçirmediğinin farkında olmayabilir. Bu yüzden tüp bebeklerde daha sık görülüyormuş izlenimi olabilir. Çünkü doğal yolla gebe kalmaya çalışan kadınlar adet gecikmesi olmadan gebelik testi yaptırmaz.

Bu içeriğide okudular:  Doğum kontrol haplarına yeni başlayanlar nasıl kullanılır?

KİMYASAL GEBELİK SONRASI HEMEN HAMİLE KALINABİLİR Mİ

Anne adaylarının çoğu gebe olup, düşük yaptıklarının bile farkında olmayabilirler. Kimyasal gebelik sonrası yeniden hamile kalmalarında sorun yoktur. Kimyasal gebelikte sağlıksız olan embriyo rahme yerleşmeden dışarı atılır. Böylece bir sonraki dönemde daha sağlıklı bir embriyo oluşturmak mümkün hale gelir.

İyi güvenilir bir doktor takibi gerekir. Bu dönemde anne adaylarının alkol, sigaradan uzak durmaları ve sağlıklı bir beslenme sürecinde olmaları önerilir. Gebelik öncesi testlerini yaptırıp gerekli takviyelerini almaları gerekir.

KİMYASAL GEBELİK ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ENGELLER Mİ?

Kimyasal gebelik yaşanması, âdet döngüsünde kısa bir gecikmeye neden olsada, üreme sisteminde ve doğurganlık yetisinde herhangi bir soruna yol açmaz. Bu gebelik kayıpları erken dönemde gerçekleşir. Sonuçta sağlıksız bir gebeliğin sonlanmasıdır. Kimyasal gebelikler erken dönemde görüldüğünden kadınların tekrar gebe kalamayacağı anlamına gelmez. Bu kayıptan yaklaşık 2 hafta sonra gebe kalmak mümkündür.

KİMYASAL GEBELİK TEDAVİSİ

Kimyasal gebelik tedavisi takip edilir. Mümkün olduğunca hastaya bir müdahale yapılmaz. Herhangi bir ilaç vermeden beta hcg takibi yapılır. Anne adayı kanar ve beta hcg düşüşe geçerse zaten bir şey yapmaya gerek kalmaz. Eğer beta hcg düzeyi düşmezse kürtaj yada doktorunuzun önerileriyle tedavi yapılabilir.

KİMYASAL GEBELİK İLE DIŞ GEBELİK FARKLI ŞEYLER Mİ?

Kimyasal gebelik dış gebelik ile karıştırılmamalıdır. Dış gebelik kadının hayatını tehdit eden bir durumdur. Dış gebelik sürecinde de adet rötarı sonrası kanama görülebilir. Ne var ki beta hcg gün aşırı ölçümlerde iki katı artış göstermez. Ancak kimyasal gebelikte bir süre sonra Bhcg değeri düşüşe geçerken dış gebelikte yükselmeye devam eder.

Kimyasal gebelik vakalarında embriyonun % 70 genetik hatalı olduğu düşünülürken, dış gebelikte böyle bir durum söz konusu değildir.

Kimyasal gebeliklerde genellikle embriyonun genetik olarak hatalı olduğuna inanılır. Ancak kimyasal gebelik tekrar ediyorsa, altta yatan nedenler araştırılmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Doktora Sor
Hemen Doktora Sor!
Merhaba,
Hemen doktorumuza soru sorabilirsiniz
Call Now Button0312 285 30 00