Ekstra yazılar

Estrojen Hormonu Meme Kanseri Yapar Mı?

Erken teşhis meme kanserinde önemlidir ama ne hasta için ne de hekim için yetmemelidir. Meme kanserini önleyici yaklaşım gerekli ve biz hekimlerinde bu konuda kadınlarımızı sürekli bilgilendirmesi ve onlara destek olması gerekir.

Menapoz sonrası vücutta estrojen hormon seviyesi çok düşer ama progesteron hormonu bitmiştir. İşte bu şartlarda bile estrojen hormonu, progesteron hormonuna göre daha fazla bulunur. Doğurganlık döneminde kadının estrojeni en yüksek seviyelerde olmasına rağmen vücutta onu karşılayan progesteron hormonu tarafından dengelenir.

Kadının 30 yaşındaki estrojen hormonu seviyesi 100-500 pg/ml seviyesinde değişken değerlere sahipken bu ölçüm 65 yaşındaki bir kadında 3-10 pg/ml arasındadır. Menapoza girdikten sonra tüm vücut dokularında estrojen hormon seviyesi düşer. Ama meme dokusu estrojen üretmeye devam eder. Menopoza girmiş bir kadının memesindeki estrojen hormonu seviyesi, 30 yaşındaki kadının meme dokusundaki estrojen seviyesi kadardır. Meme kandan gelen estrojene ihtiyaç duymaz. Meme dokusu kendi başına estrojenini üretir. İşte burada en önemli nokta şu; menopoz sonrası vücutta hala estrojen hormonu yoğunluğu vardır.  50 li yaşlara gelmiş bir kadının meme kanseriyle karşılaşması için bu durum göz ardı edilmemelidir.

En önemli ayrıntı ise memede bu kadar yüksek estrojen seviyesi menapoza girmiş bir kadında progesteronla dengelenmiyorsa, meme kanseri için risk altında demektir. İşte menopoza bile girilse estrojen hormon fazlalığından, estrojen hormonu dominanslığından bahsedebiliriz.

Birçok meme kanseri hastasının tanı konmadan önce östrojen baskınlığının tipik bulgularından bir ya da daha fazlasıyla doktorlara yakınarak gelirler. Kilo verememe,Yoğun adet kanamaları, premenstrual sendrom yaşayarak, ara ara adet düzensizliği, endometriosiz yada endometrioma kistlerine yakalanarak, artan sellülitleri ile, çocuk yapmakta zorlanılan infertil estrojen dominanslığı olan vakalar meme ca için yüksek risk grubunda olurlar. Myomu olan hastalar, tiroid hastalığı olan, memede fibroadenomları yada fibrokistleri olan kadınların hepsi estrojen dominanslığını destekleyen yapıları vardır.

Bu içeriğide okudular:  Menapoz Tedavisi

Estrojen dominanslığı şudur progesteron hormonunun yetersizliği ile susturulamayan bir  östrojen hormon fazlalığından bahsederiz. Progesteron çok çok önemlidir.  Estrojen hormonunu dengelemek için hayatın içinde olmalıdır.  Hücre düzeyinde progesteron aleyhine bozulan denge meme kanseri ve rahim kanseri için uygun hormonal bir ortam ayarlar bu da riski artırır. Özellikle PMS sendromu olan adet öncesi göğüslerin de gerginlik ve hassasiyet yaşayan kadınların çok dikkatli olması gerekir.

Estrojen hormon baskınlığının yanı sıra bu hormon metabolitlerinin vücutta işlevselliği ve ortaya çıkan bu yıkım ürünlerinin hangi yolağa saptığı çok önemlidir.

E hormonunun 3 tane yıkım yolağı var . 2 OH, 4OH, 6 OH yıkım yolaklarıdır.

2 OH yolağına giderek yıkılan bir estrojen metaboliti çok güvenli bir yolaktadır. Estrojen hormonu 4 OH yolağına giderek yıkılıyorsa bu istemediğimiz zararlı bir yıkım yolağıdır.

Estrojen hormonunun metabolitleri zararlı yolağa gittiğinde, bu yolaktaki  estrojen metabolitleri kinonlara dönüşür ve bu ürünler DNA üzerinde etkisi olan ürünlerdir. DNA üzerinde küçük kırılmalar yaparak kanserojen olabilir. Bunlar meme kanseri riski için önemlidir. Bu atık ürünlerin ne tarafa kaydığını idrarda estrojen metabolitleri yıkım ürünlerine bakılarak ileri hormon profili testleriyle inceleyebiliriz.

Hücre bu durumdayken, hücrenin metilasyon sistemi burada devreye girer. Metilasyon sistemimiz iyi çalışıyorsa, bu kinona dönüşecek estrojen metabolitleri zararsız ürünlere dönüştürülebilir. Bu mekanizmayı etkileyebilecek bir sürü elimizde imkan vardır. Yeter ki isteyelim ve yapmaya niyetlenelim.

Sonuç olarak fonksiyonel tıp yaklaşımıyla bu kanserleşme sürecini geriye çevirebilmek mümkündür.

Vücudumuzda işi biten estrojen hormonu nasıl dışarı atılır.

Bunu yapmak için, estrojen hormonunun vücutta işi bitince ne olur. Vücuttan zararlı bileşikleri yani toksinleri dışarı atmanın zaten pek az yolu var. Bunlar ancak ter ile, idrarla ya da dışkıyla atılır. Tabi idrarla östrojen atmak pek söz konusu değildir. Östrojen fazlasının temizlemek ve safra ile bağırsa atma işi karaciğerin görevidir. Bağırsağa atılan estrojen tuvalete gidene kadar bağırsak sisteminden geçer. İşte burada estrojenin vücuttan yıkılması ve atılması için FAZ 1, FAZ 2 ve    FAZ 3 reaksiyonlarının iyi çalışması gerekir.

Bu içeriğide okudular:  Doğum Paketleri

Detoksifikasyon ve biyotransformasyon mekanizmalarının dengelenmesi. Estrojenin vücuttan detoksla atılması için metilasyon ve bağırsaktaki beta glikronidaz aktivitesi olan bakterilerin belli orandan daha da az sayıda olması gerekir. Böylece bağırsağa atılan estrojenin emilip tekrar sistemik dolaşıma girmemesi gerekir. Kabızlık çeken hastalarda paketlenmiş atılmaya hazır estrojen,  bağırsakda uzun süre beklediğinde birde bozulmuş bir mikrobiyata sisteminiz varsa bu östrojenler sanki besinmiş gibi vücuda geri emilirler. Geri emilen bu östrojene atmak için de karaciğer tekrar iş başına geçer. Yükünü gereksiz yere tekrar artar.

1 mm lik bir alanı dolduracak kanser hücresi yaklaşık 1 milyar hücredir. Bunların değişim ve dönüşüm süreci bu boyuta gelmesi tümörün tipine göre değişiklik gösterse bile ortalama 8-10 yılı alabilir. 1 mm ele gelen bir tümör değildir ancak çok uzun süre yanlış beslenmemiz, uyku düzensizlikleri yaşamamız, uzun süre psikolojik olarak streslerimizin sürmesi bu hastalığa yakalanmamızı hızlandırır.

Unutmayalım ki nerede yakalanırsa yakalansın. Vücudunuz iyi olduğunda, bağışıklık sisteminiz yükseldiğinde geriye çevrilebilir. Metilasyon sisteminizin iyi çalışması gerekir.

Meme kanseri ile mücadelede erken tanı çok önemlidir ama yetmez önemli olan kanser riskini azaltmaktır. Kanserden korunmaktır. Buda bizim elimizdedir.

Fonksiyonel tıp bakışıyla üstelik o kişiye özel östrojen metabolizması saptandığında bunu değiştirmekte mümkündür hem de ilaçla değil bazı besinler hayat stili doğal destekler de yapılacak belki de ufak değişikliklerle hayatı yeniden kazanmak elimizdedir. Bu yapılan şey kanseri erken tanı koymak değil vücuttaki meme hücrelerinin kansere henüz dönüşmeden oto yoldaki son çıkıştan vakitlice çıkmaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Doktora Sor
Hemen Doktora Sor!
Merhaba,
Hemen doktorumuza soru sorabilirsiniz
Call Now Button0312 285 30 00