Anormal Uterin Kanama Nedir?
Ovulatuar anormal uterin kanamalar
Ovulatuar Kanama Belirtileri
Ovulatuar Kanama Nedenleri
Ovulatuar Siklus Nasıl Oluşur
Ovulatuar anormal uterin kanamalar
Anovülatuar Kanamalarda Fizyopatoloji
Anovülatuar Kanamalarda Tanı
Anovülatuar Kanamalarda Belirtileri
Kadınların sıklıkla hekiminden yardım istediği bir durumdur. Bu tür kanamalar daha çok ergenliğe girerken ve menapoz öncesi dönemde karşımıza çıkar.
Ovulatuar Kanama Belirtileri
- Kanama çok yoğun olur. Neredeyse saat başı pet değiştirme ihtiyacının olması, bazen çift pet kullanma durumu olabilir.
- Gece kanamanın şiddetinin artması
- Yedi günden uzun süren adet kanamaları
- Yaşamını kısıtlayan yoğun adet kanamaları
- Adet döneminde kasıklarda sürekli ağrı hissedilmesi
- İki adet dönemi arasındaki süre 24 günden az veya 35 günden uzun sürmesi
- Adet dönemleri arasında oluşan arada adet kanamaları (düzensiz adet kanamaları)
Ovulatuar Kanama Nedenleri
- Anovülatuar sikluslara adölasan dönemde ya da perimenapozal dönemde oldukça sık karşılaşılır.
- Tiroid hastalıklarında
- Polikistik over hastalığı
- Myoma uteri
- Endometrial polip
- Adenomyosiz
- Hiperplazi
- Prematür over yetmezliği
- Anoreksia nervosa
- Malignite
- Koagülopati
Ovulatuar Siklus Nasıl Oluşur
Çoğu ovulatuar menstrüel sikluslar 21 ile 35 gün arasında sürmektedir. Adet döngüsünün bu ortasında ovülasyon gününe gelindiğinde en gelişmiş yumurta, yumurtalığın dış çeperindeki zarı çatlatarak dışarı çıkar. Tüplerin ucundaki parmaksı çıkıntılar onu yakalayarak tüpün içine alır. Çatlamış yumurtayı dışarı atan yumurtanın kabuk kısmı boş durmaz ( corpus luteum ) progesteron hormonu salgılamaya başlar.
İşte burada yumurtlama olursa progesteron hormonu salgılanır. Estrojen ise adet döngüsünün başında gelişmekte olan yumurtalar tarafından her durumda salgılanır. Ama yumurtlama her zaman gerçekleşmez. Bu durumda estrojen garanti salınır ancak, progesteron yumurtlama olmadan olmaz. Eldeki kaliteli yumurtalar 40 yaşından sonra tükenmeye başlayınca da yumurtlama olsa da yeterli progesteron elde etmek zorlaşır. Buda estrojen-progesteron dengesini bozar.
Adet görülen yılların sonlarına yaklaştıkça, 40-45 yaşlarında yumurta fonksiyonu ve kalitesi de iyice düşer. Yumurta fonksiyonunun bozulması progesteron hormonunun yetersizliğini gösterir. Adet olması için yumurtlamanın olması gerekmiyor. Adet kanaması için, gelişen ama çatlayamayan yüzlerce yumurtadan salınan estrojen hormonu yeterlidir. Estrojen çekilme kanaması ile de adet oluşur.
İşte normal bir ovülatuar siklus boyunca salınan estrojen hormonları folikülün gelişimini sağlar. Endometrium iç tabakası büyüyüp kalınlaşır. Progesteron hormonunun salınımıyla sekretuar faza geçer ve siklusun bitimiyle estrojen ve progesteron hormonunun geri çekilmesi ile adet kanaması yaşanır.
Anovülatuar Kanamalarda Fizyopatoloji
Yumurtlama olmadığında korpus luteum gelişmez ve over progesteron hormonu salgılayamaz. Bu durum, progesteron hormonunun geri çekilmesinin olmadığı sürekli estrojen hormonu baskınlığının etkisiyle endometrial iç tabakanın kalınlaşmasının gözlendiği bir durumdur.
Karşılanmamış östrojen ortamında gelişen endometrium hassas ve vaskülerdir. Yeterli progesteron desteği olmadığında bir kanama alanı iyileşmeye başlarken bir başka alanda endometriumda dökülmeye başlar. Burada da sürekli değişken bir kanama durumu ortaya çıkar.
Tanı
Anormal uterin kanaması olan hastayı değerlendirirken muhakkak titiz bir özgeçmiş ve fizik muayene, yaş ve uygun laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri ile ilişkili faktörlerin hesaba katılması ve organik sebepleri de gözden kaçırmamak gerekir.
- Beta hcg testi ile gebelik mutlaka ekarte edilmelidir.
- Tiroid hormonları , prolaktin hormonu kontrolü yapılmalıdır.
- Kanama diatezlerini ekarte edecek kan testleri
- Trans vajinal ultrasonografi uygun hasta grubunda en iyi seçenektir.
- Salin infüzyon sonohisterografisi:
- Ofis histeroskopisi:
- PAP smear testi
- Endometrial hiperplazi ve malignensi durumu rahimin iç yüzeyinden alınan biobsiyle ekarte edilmelidir.
- Hastanın yaşı, PCO öyküsü, obezitesi de tanıda dikkat edilmesi gereken hususlardır.
Tedavi
Medikal tedavi uygun olan vakalarda ilk tercihimizdir. Ancak fonksiyonel tıp bakışı ile tercih edeceğimiz yaklaşım tabi ki doğal hormonlar ile olacaktır. Bu hormon desteği takibini muhakkak kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile yapmalısınız. Hekiminiz biyo-eşdeğer hormonlarınızın kullanımını bireye özgü planlar ile düzenler. Bazen kullanılan hormon yeterli gelmediğinde doz ayarlanmalıdır.
Diğer bir tercih halk arasında hormonlu spiral olarak bilinen Levenorgestrelli RİA dır. Rahim içinde hormonlu spiraller gerçekten doğal progesteron gibi etki eder. Ancak meme, beyin, kemik ve kalp gibi dokularda doğal hormonlarlar gibi iyi niyetli davranmaz .
Eğer biyopsi sonucu cerrahiyi gerektiriyorsa ona göre medikal tedaviye cevap veremeyen olgularda cerrahiyi düşünür ve ona göre plan yaparız.